Zoeken

Marokko: minister Laftit roept gemeenten op "broekriem aan te halen"

19 februari 2022 - 09:40 - Marokko

©

In een omzendbrief aan de wali’s van de regio’s en de gouverneurs van de prefecturen en provincies roept minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken de voorzitters van gemeenten in Marokko op om in 2022 de gemeentebegrotingen te saneren.

In een circulaire vraagt Abdelouafi Laftit aan de burgemeesters van de gemeenten om te streven naar een rationeel begrotingsbeheer, meldde de Arabischtalige krant Al Akhbar. Anders gezegd, zij worden verzocht "de broekriem aan te halen". Dit betekent dat zij bezuinigingsmaatregelen moeten nemen.

Lees ook: Coronavirus heeft rampzalig effect op overheidsfinanciën van Marokko

De minister roept de burgemeesters ook op het openbaar vervoer rationeel te beheren en definitieve rechtelijke uitspraken in conflicten waarin gemeenten zijn veroordeeld, uit te voeren. Ingevolge de circulaire moeten de gemeenten alle rekeningen aan kleine en middelgrote ondernemingen met spoed vereffenen en moeten leningen en andere schulden aan zelfstandige water- en energiebedrijven worden aangezuiverd. Ook andere ondernemingen met achterstallige betalingen moeten worden vereffend.

Lees ook: Marokko: hoeveel verdienen burgemeesters en gouverneurs?

Voordat de voorzitters van de gemeenten nieuwe uitgaven plannen, moeten zij toestemming krijgen van de wali en de gouverneurs. Zij moeten hen ook raadplegen over alle gemeentelijke projecten die door openbare of particuliere ondernemingen worden ondernomen.

Bladna.nl