Zoeken

Coronavirus heeft rampzalig effect op overheidsfinanciën van Marokko

16 november 2020 - 12:20 - Economie

©

Door de coronavirus-pandemie en het trage economische herstel zijn de overheidsfinanciën van Marokko er slecht aan toe. Eind oktober had het koninkrijk een begrotingstekort van 50,5 miljard dirham. Er is voor 13,4 miljard dirham aan belastinginkomsten verloren gegaan.

Het effect van de coronavirus-pandemie op de Marokkaanse overheidsfinanciën is rampzalig te noemen. In de maand september alleen al is het begrotingstekort met 7,7 miljard gestegen tot 50,5 miljard dirham in totaal, meldt L’Economiste. Volgens de krant moet er, gezien de ontwikkeling van de gezondheidssituatie, rekening worden gehouden met een staatsschuld die 7,5% van het bbp bedraagt aan het eind van 2020.

Werkgevers pleiten voor "een sterkere fiscale stimulans, zelfs als dat betekent dat de overheidsschuld moet worden verhoogd om een snel herstel van de economie te bevorderen", aldus de krant.

De doelstelling van de Marokkaanse regering is om het begrotingstekort in 2021 terug te brengen tot 6,5%. Dit zou echter alleen lukken als er wordt bezuinigd op de uitgaven van het openbaar bestuur. De bedrijfskosten zullen naar verwachting met gemiddeld 3,6% stijgen in de periode 2021-2023, terwijl de investeringen in dezelfde periode zullen stabiliseren rond 78 miljard dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team