Zoeken

Marokko heeft minder interesse voor Franse wapens

24 september 2022 - 07:00 - Marokko

©

Marokko toont minder interesse in "made in France" wapens. Het koninkrijk blijft desondanks de belangrijkste klant van Franse wapens in Noord-Afrika.

Rabat bestelde in 2021 voor slechts 95,2 miljoen euro aan wapens aan Frankrijk, tegen 425,9 miljoen euro een jaar eerder. Deze daling is het gevolg van de keuze van het Marokkaans leger om Amerikaanse wapens aan te schaffen, dit om de samenwerking met de Verenigde Staten op defensiegebied te verbeteren en de Russische wapens van Algerije beter te kunnen bestrijden. Dat meldt de gespecialiseerde website Sipri.

Lees ook: Marokko koopt Franse wapens aan

Marokko staat nu onderaan de lijst van klanten van Franse wapens (minder dan 200 miljoen euro). Het koninkrijk behoort wel tot de zes landen die Caesar-kanonnen hebben besteld bij de Franse wapenfabrikant Nexter. Het koninkrijk blijft nog altijd de beste klant van de Franse wapenindustrie in Noord-Afrika, ver voor Algerije (13,9 miljoen euro) en Tunesië (2,4 miljoen euro).

Lees ook: Marokko heeft Caesar-kanonnen ontvangen (video)

Volgens het laatste jaarraport over wapenaankopen, heeft Frankrijk voor 11,7 miljard euro aan wapens verkocht in 2021, drie keer meer dan het jaar ervoor. Frankrijk is daarmee de derde grootste wapenexporteur ter wereld na de Verenigde Staten en Rusland.

Bladna.nl