Zoeken

Marokko koopt Franse wapens aan

18 november 2020 - 19:40 - Marokko

©

Kolonel Salahedinne Reizouni van het Marokkaanse leger heeft tijdens een presentatie over de betrekkingen van Frankrijk en Marokko, openheid gegeven over de wapencontracten die werden afgesloten. De officier verklaarde dat Marokko "grond-tot-grond en grond-lucht artilleriemateriaal (CAESAr, Mistral en Mica)" van Franse makelij heeft aangekocht, meldt het tijdschrift Revue des Forces Armées Royales.

Kolonel Reizouni bevestigt daarmee de informatie die begin dit jaar werd gedeeld over de aankoop van 36 vrachtwagens uitgerust met een artilleriesysteem (CAESAr) geproduceerd door Nexter en de aankoop van VL-MICA en Mistral 3 raketten van wapenfabrikant MBDA, tegen een prijs van ongeveer 30 miljoen euro. Daarnaast noemde de officier ook het "project om Arquus-bestelwagens en VAB Mk3 te verwerven" en de aankoop van patrouilleboten voor op zee.

Het Marokkaanse leger heeft op dit moment veel gepantserde voertuigen die in de jaren ’70 en ’80 in Frankrijk zijn aangekocht, waaronder meer dan 300 pantservoertuigen in verschillende versies.

De Koninklijke Marokkaanse Marine is van plan twee diepzee patrouilleboten aan te schaffen. Tot voor kort leek het erop dat deze opdracht zou worden uitbesteed aan de Spaanse scheepsbouwer Navantia voor een bedrag van circa 250 miljoen euro. Maar door een territoriaal geschil in de Middellandse Zee zijn de betrekkingen tussen Rabat en Madrid sinds eind 2019 behoorlijk bekoeld. Nu is het waarschijnlijker dat het Franse bedrijf Kership de patrouilleboten gaat leveren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team