Zoeken

Marokko strijdt met ’Masmiytich Azzi’ tegen racisme

20 maart 2014 - 23:16 - Marokko

©

Een groepering van Marokkaanse verenigingen gaat op vrijdag 21 maart een campagne tegen racisme lanceren genaamd ’Masmiytich Azzi’, vertaald ’Ik heet niet Zwarte’.

Het woord Azzi betekent donkere of zwarte. In beide gevallen heeft Azzi in Marokko een negatieve connotatie. De campagne volgt op de regeringsbeslissing om migranten massaal te legalisering in Marokko.

Hoewel Marokko duidelijk aantoont dat het op politiek en economisch vlak actief wil samenwerken met sub-Sahara Afrika, lukt het het land niet om hetzelfde te doen op sociaal vlak. Migranten uit sub-Sahara Afrika lijden er dagelijks onder racisme, aldus de organisatoren van de campagne. Deze situatie kan enkel verbeteren door een volledige integratie van migranten en het einde van rassendiscriminatie.

De Marokkaanse maatschappij heeft een racistische erfenis. In de afgelopen decennia is de discriminatie alleen maar verergerd. Het woord ’Azzi’ wordt in Marokko gebruikt voor alle zwarte mensen. Het is een minachtend woord dat in de dagelijkse omgangstaal heel normaal is.

De campagne start vrijdag ter gelegenheid van de Internationale dag tegen racisme. Posters, banners en t-shirts in het Arabisch en het Frans werden voorzien. Ook staan een debat en de vertoning van korte films tegen racisme gepland.

Bladna.nl