Zoeken

Marokko werkt aan anti-racisme wet

23 juli 2013 - 15:22 - Marokko

©

In de komende weken zal het Marokkaans parlement een wetsvoorstel bespreken dat racisme strafbaar zou maken. De tekst werd op 15 juli voorgesteld door de PAM-partij.

In de tekst houdt discriminatie het volgende in: "Elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur tegen mensen of groepen vanwege hun oorsprong, huidskleur, geslacht, sociale of familiale situatie". Ook omvat de tekst bepalingen over gelijke kansen, raciale profilering en het recht op Amazigh-voornamen.

De PAM-partij stelt voor om discriminatie te bestraffen met 3 maanden tot 2 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 10.000 à 100.000 dirham.

De Marokkaanse vereniging voor mensenrechten AMDH en de Marokkaanse Raad voor Mensenrechten, hebben reeds een aanvraag ingediend om de tekst te wijzigen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wonen ruim 10.000 sub-Sahara Afrikanen in Marokko. Het gaat grotendeels om studenten, vluchtelingen en werkers. Ook zouden 30.000 sub-Sahara migranten illegaal in Marokko verblijven.

Bladna.nl