Zoeken

Marokko is geïnteresseerd in maritieme energie

19 november 2020 - 20:20 - Economie

©

Nadat Koning Mohammed VI in een recente toespraak heeft aangekondigd dat Marokko werk wil maken van maritieme energie is er een speciale commissie opgericht die in januari 2021 een routekaart op gaat stellen om energie te gaan winnen uit de stroming van de oceaan.

Uit een persbericht van het ministerie van Energie, Mijnen en Milieu, blijkt dat de leidinggevenden van het ministerie hier tijdens een videoconferentie concrete plannen voor hebben gemaakt. De speciale commissie voor maritieme energie moet bestaan uit vertegenwoordigers van de energie- en mijnbouwsector, het Marokkaanse agentschap voor duurzame energie (MASEN), het nationale bureau voor elektriciteit en drinkwater (ONEE) en het onderzoeksinstituut voor zonne-energie en nieuwe energie (IRESEN).

Hoewel de videobijeenkomst was bedoeld om de algehele strategie voor het opwekken van duurzame energie te bespreken, werd maritieme energie voor het eerst specifiek benoemd door de minister van Energie, Mijnen en Milieu, Aziz Rebbah. Hij wil dat er wordt nagedacht over manieren waarop deze energie kan worden benut en nodigde zijn gesprekspartners uit om projecten op middellange en lange termijn te ontwikkelen. Dit moet leiden tot een diversificatie van energieproductiebronnen, in overeenstemming met de doelstellingen van de Nationale energiestrategie. In dit vroege stadium is er vooral behoefte aan wetenschappelijk onderzoek naar deze vorm van duurzame energie.

Het International Renewable Energy Agency voorspelt dat tegen 2030 de wereldwijde offshore wind capaciteit zo’n 228 gigawatt op zal leveren en dat maritieme energie goed zal zijn voor een energieproductie van 10 gigawatt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team