Zoeken

Marokkanen mogen binnenkort zelf elektriciteit produceren

26 november 2020 - 22:20 - Marokko

©

Marokko wil de sector voor de productie van elektriciteit liberaliseren en burgers meer autonomie geven. Er wordt momenteel gewerkt aan een wet waarmee iedereen zelf energie kan produceren.

Het ministerie voor Energie en Mijnen, de nationale dienst voor elektriciteit en drinkwater ONEE, het agentschap voor duurzame energie Masen, de autoriteit voor toezicht op elektriciteit ANRE en de ondernemersorganisatie CGEM, zijn betrokken bij dit project dat de productie van elektriciteit voor iedereen toegankelijk wil maken.

Volgens Hespress is de wet niet van toepassing op (rechts)personen die reeds energiediensten ontvangen van het net. Het wetsvoorstel bepaalt dat "de zelfopwekker elektrische energie kan produceren op de plaats van verbruik, maar ook op andere plaatsen, in dat geval heeft hij het recht op toegang tot elektriciteitsnetten om de energie die wordt geproduceerd van productielocaties aan verbruikssites te leveren".

Zelf energie opwekken is niet gratis, zelfopwekkers die op het net zijn aangesloten zullen moeten betalen om van de diensten gebruik te kunnen maken. Na de aanname van deze wet zal er een tekst worden opgesteld waarin de hoofdlijnen van dit besluit en de voorwaarden voor toegang tot het elektriciteitsnet worden vastgelegd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team