9 mei 2024 - 22:00 - Marokko
De afbakening van de maritieme grenzen tussen Marokko en Spanje in de Atlantische Oceaan is twee jaar na de normalisatie van de betrekkingen tussen de twee landen en de goedkeuring van een nieuwe routekaart met gemeenschappelijke doelstellingen, waaronder de afbakening van de territoriale wateren, nog steeds niet van kracht.
Op 7 april 2022 legden Pedro Sanchez en Mohammed VI in Rabat in dit document de twistpunten vast die moesten worden opgelost om de betrekkingen tussen hun landen te normaliseren. Wat betreft de afbakening van de territoriale wateren met de Canarische Eilanden, die een van deze twistpunten is, is er niets veranderd, zo meldt HuffPost. Geen van beide landen heeft informatie verstrekt over de onderhandelingen over deze kwestie.
Lees ook: Marokko maakt aanspraak op "Spaanse" eilanden en rotsen
Toch hebben beide partijen in de routekaart uitdrukkelijk vermeld dat "de werkgroep inzake de afbakening van de maritieme ruimten aan de Atlantische kust zal worden heropgericht met het oog op concrete vooruitgang". Rabat en Madrid moeten zich haasten om een duidelijk en dringend antwoord te vinden op deze cruciale vraag om nieuwe spanningen te vermijden. De Marokkaanse koninklijke marine voert momenteel militaire manoeuvres uit in de wateren van de Sahara, voor de kust van de Canarische Eilanden, wat zorgen heeft gewekt bij de regering van de archipel. Deze oefeningen zijn vorige maand begonnen en duren tot juni.
Lees ook: Spanje volgt "nauwlettend" Marokkaanse prospecties bij Canarische eilanden
In 2020 keurde Marokko twee wetten goed met betrekking tot de afbakening van zijn territoriale wateren, met inbegrip van de wateren rond de archipel in de exclusieve economische zone (EEZ) van Spanje "tot aan de buitengrens van het continentaal plat". Vanwege het conflict met de Canarische Eilanden over deze kwestie heeft Marokko de inwerkingtreding van deze wetten uitgesteld om tot overeenstemming te komen met de archipel, die wil dat de afbakening wordt uitgevoerd in overeenstemming met het VN-Verdrag inzake het recht van de zee. Marokko en Spanje hebben nog andere twistpunten, zoals de soevereiniteit over Ceuta en Melilla, de Chafarinas-eilanden, het rotsachtige Perejil-eiland en de rotsen van Vélez de la Gomera en Al Hoceima, die door Marokko worden opgeëist.
Koning Mohammed VI bezoekt Frankrijk
Lamine Yamal "is geen Marokkaan"
Marokko importeert grote hoeveelheden kalveren uit Europa
Ilias Akhomach wijst miljoenen uit Saoedi-Arabië af
Dronken rechter pleegt vluchtmisdrijf na ongeval in Marokko
Marokko overweegt herinvoering visumplicht voor Algerijnen
Koning Mohammed VI bezoekt Frankrijk
Marokko importeert grote hoeveelheden kalveren uit Europa
Dronken rechter pleegt vluchtmisdrijf na ongeval in Marokko
Marokko overweegt herinvoering visumplicht voor Algerijnen
Marokkanen eisen visumplicht voor Europese toeristen
Marokkaanse hotels schitteren in wereldwijde top 50
Marrakech worstelt met toenemende armoede
Rioolwater verpest strand Tanger