Zoeken

"Marokkaanse identiteit Sahara is onweerlegbaar"

10 maart 2024 - 16:00 - Marokko

©

De Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara is onweerlegbaar, zo blijkt uit historische koninklijke documenten. Dit stelde Bahija Simou, directeur van de Koninklijke Archieven, donderdag tijdens een lezing georganiseerd door de Rabat Al Fath Vereniging voor Duurzame Ontwikkeling.

Simou betoogde dat een analyse van historische documenten over de oprichting van de Marokkaanse staat duidelijk maakt dat de Sahara altijd al tot Marokko heeft behoord. Het feit dat de meeste van de acht dynastieën die Marokko leidden afkomstig waren uit het zuiden van Marokko, met name uit de Sahara, bevestigt dat deze regio een fundamentele rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Marokkaanse natie.

Lees ook: Spanje draagt beheer luchtruim Sahara over aan Marokko

De Sahara bekleedde ook een prominente positie in het bestuurssysteem van de Marokkaanse staat sinds de 17e eeuw, aldus Simou. De permanente aanwezigheid van de Marokkaanse autoriteiten in de Sahara en de tussenkomst van sultans en koningen in conflicten tussen stammen, bevestigen de onderwerping van de Sahara aan Marokko.

Lees ook: Sahara: Marokko boekt "overwinning" in Europees Parlement

Ondanks de kolonisatiepogingen van Europese mogendheden, behield Marokko zijn soevereiniteit over de Sahara, benadrukte Simou. De Sahara is dan ook "een integraal onderdeel van het Marokkaanse grondgebied met zijn eigen culturele, politieke en economische identiteit," concludeerde de expert. Koning Mohammed VI plaatst de Sahara dan ook centraal in het project van geavanceerde regionalisering en heeft met succes toenemende internationale steun voor de Marokkaanse identiteit van de Sahara weten te mobiliseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team