Zoeken

Marokko neemt maatregelen tegen verborgen buitenlandse vermogens

22 oktober 2023 - 13:10 - Marokko

©

Marokko is gestart met een nieuwe regularisatieoperatie gericht op personen die de wisselkoers- en fiscale wetgeving hebben overtreden door vermogens in het buitenland niet aan te geven.

In 2024 zal een eenmalige bijdrage worden ingevoerd voor de vrijwillige regularisatie van eigendommen en geld in het buitenland die tot 30 september 2023 niet werden aangegeven bij de Marokkaanse autoriteiten. Deze maatregel is opgenomen in de ontwerp begrotingswet voor 2024. Dergelijke overtredingen worden bepaald door het Dahir van 5 Kaada 1368 (30 augustus 1949) met betrekking tot overtredingen van de wisselkoersregelgeving en hebben betrekking op het bezit van onroerend goed, financiële activa en effecten en andere kapitaal- en schuldtitels in het buitenland, of liquide middelen die zijn gestort op rekeningen bij financiële instellingen, kredietinstellingen of banken in het buitenland. Ook inbreuken voorzien door de Algemene Belastingwet met betrekking tot het niet aangeven van inkomsten, opbrengsten, winsten en meerwaarden met betrekking tot onroerend en roerend vermogen en vreemde valuta in het buitenland, vallen onder deze maatregel volgens Le Matin.

Lees ook: Solidariteit of kapitaalvlucht? Bedrijven Marokkaanse diaspora onder de loep na aardbeving

De regularisatieoperatie is gericht op natuurlijke en rechtspersonen met een verblijfplaats, hoofdkantoor of fiscaal verblijf in Marokko. Zij kunnen profiteren van een vrijstelling van sancties gerelateerd aan wisselkoers- en fiscale overtredingen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten zij bij een erkende kredietinstelling een verklaring indienen via een officieel formulier waarin de aard van de in het buitenland aangehouden activa wordt weergegeven; liquide middelen in vreemde valuta repatriëren, evenals de inkomsten en opbrengsten gegenereerd door deze liquide middelen, en ten minste 25% van deze liquide middelen omzetten in dirham, met de mogelijkheid om het resterende bedrag te storten op buitenlandse valutarekeningen of omzetbare dirhamrekeningen bij erkende kredietinstellingen in Marokko; en uiteindelijk een bijdrage betalen volgens vastgestelde tarieven.

Lees ook: Belastingverdrag Marokko-OESO: regering stelt Marokkaanse diaspora gerust

Informatie over alle gegevens die gewoonlijk vereist zijn door erkende kredietinstellingen voor het openen van een bankrekening, evenals de aard en beschrijving van de activa en de overeenkomstige waarde, moeten in de verklaring worden aangegeven. Daarbij moeten documenten toegevoegd worden die de aankoopwaarde van de activa en de meest recente bankafschriften met het bedrag van de liquide middelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team