Zoeken

Belastingverdrag Marokko-OESO: regering stelt Marokkaanse diaspora gerust

15 juli 2023 - 22:19 - Marokkanen in het buitenland

©

De woordvoerder van de Marokkaanse regering, Mustapha Baïtas, heeft Marokkanen die in het buitenland wonen willen geruststellen over de automatische uitwisseling van financiële en fiscale informatie, ondertekend door Marokko met de OESO in Parijs op 25 juni 2019.

Dit initiatief was bedoeld om de verwijdering van Marokko van de grijze lijst van de Financiële Actiegroep (FATF) te vergemakkelijken. Volgens Baïtas zal geen enkel recht van wereld-Marokkanen, waar ze zich ook bevinden in de wereld, worden aangetast door deze beslissing.

Lees ook: Marokko gaat vanaf 2022 belastinggegevens uitwisselen met OESO

Marokkaanse verenigingen en activisten in het buitenland hadden opgeroepen tot een opschorting van dit akkoord, uit vrees voor de gevolgen voor Marokkanen in Europa die hun pensioen in Marokko willen doorbrengen of willen investeren in onroerend goed met hun spaargeld. Ze erkennen het belang van het bestrijden van witwassen en belastingontduiking, maar vrezen dat de maatregel degenen zou straffen die jarenlang hebben gespaard om een vakantie- of pensioenwoning in Marokko te kopen.

Lees ook: Dilemma Marokkaanse diaspora: eigendommen verkopen of fiscale uitwisseling accepteren

Deze fiscale uitwisseling zou volgens dezelfde organisaties wereld-Marokkanen kunnen dwingen om te kiezen tussen het verkopen van hun bezittingen in Marokko of het wonen in hun land van verblijf, een situatie die ze ongunstig achten voor zowel het koninkrijk als de burger. Om de kwestie te bespreken staat een vergadering gepland met alle parlementaire groepen in het Huis van Afgevaardigden op 25 juli en met de leden van de Commissie Buitenlandse Zaken, Nationale Defensie, Islamitische Zaken en Marokkanen die in het buitenland wonen, een dag later.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team