Zoeken

Israël gaat Marokkaanse militaire bases gebruiken

22 juli 2022 - 20:20 - Marokko

©

Van 17 tot 20 juli bracht de stafchef van het Israëlische leger, Aviv Kohavi, een bezoek aan Marokko. Bij deze gelegenheid zou hij de Marokkaanse autoriteiten toestemming hebben gevraagd voor het gebruik van Marokkaanse luchtmachtbases door vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht die naar de Verenigde Staten vliegen.

Israël zou de Marokkaanse luchtmachtbases willen gebruiken "zodat vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht die op weg zijn naar de Verenigde Staten kunnen landen om bij te tanken". Deze wens heeft Aviv Kohavi bij de Marokkaanse autoriteiten ingediend tijdens zijn bezoek aan Rabat, meent Le Desk te weten. "De gesprekken van Kohavi met hoge Marokkaanse legerfunctionarissen waren gericht op de intensivering van de militaire samenwerking, opleiding en inlichtingen," meldden Israëlische verantwoordelijken.

Lees ook: Marokko gaat wapens produceren in samenwerking met Israël

Met zijn bezoek aan Marokko wilde de Israëlische stafchef concreet gestalte geven aan het memorandum van overeenstemming over militaire en veiligheidssamenwerking dat de twee landen in november vorig jaar ondertekenden tijdens het historische bezoek van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz aan Rabat. Een paar maanden eerder, in juli 2021, waren Marokkaanse mariniers naar Israël gegaan om deel te nemen aan militaire oefeningen.

Lees ook: Eerste deelname van Israël aan militaire oefening in Marokko

Afgelopen maand hebben Israëlische officieren ook deelgenomen aan de militaire manoeuvre African Lion, die jaarlijks door Marokko en de Verenigde Staten wordt georganiseerd. Marokko en Israël normaliseerden hun betrekkingen in december 2020 onder auspiciën van de Verenigde Staten, die in ruil de soevereiniteit van het koninkrijk over de Sahara erkenden. Deze toenadering tussen de twee landen werd niet op prijs gesteld door Algerije, dat op 24 augustus de betrekkingen met Marokko heeft verbroken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team