Zoeken

Marokko verwacht levering SeaGuardian drones

8 mei 2024 - 17:00 - Wereld

©

De verkoop van de ultramoderne militaire drones SeaGuardian aan Marokko, die werd onderhandeld in het kader van de normalisatie van de betrekkingen van het koninkrijk met Israël in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, nadert.

De levering aan Marokko van de ultramoderne SeaGuardian-drones wordt de komende dagen bestudeerd door het Amerikaanse Congres, meldt de Spaanse pers. Het koninkrijk had deze acquisitie onderhandeld met de Trump-administratie in het kader van de normalisatie van zijn betrekkingen met Israël in december 2020. Marokko verwacht dan ook zijn bestelling van vier MQ-9B SeaGuardian-drones van de nieuwste generatie te ontvangen, gebouwd door de Amerikaanse fabrikant General Atomics.

Lees ook: VS wil ultramoderne drones aan Marokko verkopen

De Trump-administratie heeft op 11 december 2020 een kennisgeving aan het Congres gestuurd over de verkoop van gewapende drones en precisiewapens aan Marokko voor een bedrag van een miljard dollar, meldde Reuters toen onder vermelding van Amerikaanse bronnen betrokken bij de onderhandelingen. De deal omvat ook Helfire-, Paveway- en JDAM-precisiewapens, gemaakt door Lockheed Martin, Raytheon en Boeing.

Lees ook: Amerikaanse politici vragen Joe Biden wapenleveringen aan Marokko te stoppen

De MQ-9B SeaGuardian-drones van de nieuwste generatie hebben een bereik van meer dan 11.000 kilometer, waardoor ze grote delen van de zee of woestijn kunnen bestrijken. Volgens de uitleg van de Amerikaanse fabrikant General Atomics, is SeaGuardian ontworpen om meer dan 30 uur boven de horizon te vliegen in alle weersomstandigheden en zich veilig te integreren in het civiele luchtruim, waardoor gezamenlijke troepen en civiele autoriteiten in staat zijn om in realtime een situatiebeeld te krijgen van het hele maritieme domein.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team