11 november 2024 - 13:00 - Wereld
Spaanse experts verwachten dat de terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis de verhoudingen rondom het Sahara-conflict zal veranderen. Trump, die in 2020 als eerste Amerikaanse president de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkende, zou volgens hen zijn invloed kunnen inzetten om bredere internationale steun te krijgen voor Marokko’s autonomieplan voor de regio.
Dit plan, voorgesteld door Marokko in 2007, werd door Trump destijds geprezen als de enige rechtvaardige en duurzame basis voor vrede en welvaart in het gebied.
Lees ook: Koning Mohammed VI spreekt Donald Trump na herverkiezing
In maart 2022 sprak Spanje zijn steun uit voor het Marokkaanse plan, een stap die volgens kenners mede voortkwam uit de eerdere erkenning van Trump. Zijn beslissing, in december 2020 aangekondigd kort voor het einde van zijn presidentschap, zette Spanje destijds onder druk om een standpunt in te nemen. Trump gaf aan dat de erkenning van Marokko’s claim op de Sahara gerechtvaardigd was, mede door het feit dat Marokko de Verenigde Staten in 1777 erkende. Hij kondigde daarbij aan dat de Verenigde Staten een consulaat zou openen in Dakhla, hoewel dit project geen voortgang heeft geboekt onder president Joe Biden.
Nu Trump terugkeert in de Amerikaanse politiek, voorspellen experts dat hij de realisatie van dit consulaat opnieuw op de agenda kan zetten. Eduard Soler, professor internationale betrekkingen aan de Autonome Universiteit van Barcelona, denkt dat de druk op Spanje kan toenemen om soortgelijke stappen te zetten, zoals het openen van een vestiging van het Instituto Cervantes in het zuiden Marokko, waar Spanje al zes vestigingen heeft. Deze toename in diplomatieke activiteit zou de positie van Marokko in de Sahara kunnen versterken, aldus Soler.
Lees ook: Verkiezing van Trump: welk impact voor Marokko?
Laurence Thieux, professor internationale betrekkingen aan de Universiteit van Madrid, is echter terughoudender. Zij vermoedt dat Trump de kwestie van de Sahara niet als een prioriteit zal beschouwen en zich waarschijnlijk zal beperken tot eerder aangekondigde maatregelen, zoals het consulaat in Dakhla. Beide experts vrezen echter dat een sterkere Amerikaanse steun aan Marokko kan leiden tot een toename van spanningen tussen Marokko en Algerije. Volgens Soler en Thieux zou Algerije zich mogelijk bedreigd of zelfs in het nauw gedreven voelen als Trump zijn pogingen tot verzoening tussen Arabische landen en Israël voortzet, zoals geïnitieerd onder de Abraham-akkoorden. Toch benadrukken ze dat noch Marokko noch Algerije uit is op directe confrontatie.
Probeert VS Marokko te beschermen tegen oorlog met Algerije?
Russische diplomaat slachtoffer taxi-rel in Casablanca
Chinese bedrijven omzeilen dreigingen Donald Trump via Marokko
"Oorlog tussen Marokko en Algerije kan niet volledig worden uitgesloten"
Wedstrijd Marokko-Mali vandaag in Tetouan
Inwoners Rabat dupe van stadsontwikkelingsplan?
Vlucht Casablanca-Brussel maakt onverwachte tussenlanding om technici af te zetten
Nederlanders opgepakt voor aanslag op woning Marokkaan in België
Aziza, geslagen en beledigd omdat ze een hoofddoek draagt
Ismaïl Snabi, absurde gijzeling door Algerije
Coldcase: Marokkaan gearresteerd in Frankrijk onopgeloste moorden
Grensconflict met Marokko taboe in Algerije
Algerijnse krant waarschuwt voor oorlog Marokko-Algerije
Veiligheid: België rekent op Marokko