Zoeken

Marokko: lerares uit school gezet wegens niqab

3 juni 2023 - 20:30 - Marokko

©

De "vernederende behandeling" en "uitzetting" van een lerares die een niqab droeg, door de provinciale directeur van Onderwijs in Tiznit, is door de Nationale Federatie van Onderwijs-Democratische Oriëntatie (FNE) veroordeeld.

Volgens de federatie toont het incident "de onwetendheid van de directeur over de wet aan, omdat hij zijn bevoegdheden in de examencentrum, waar de centrumleider de enige en unieke verantwoordelijke is, heeft overschreden. Hij is te ver gegaan in zijn bevoegdheden die zich beperken tot het controleren van de identiteit van de lerares door om haar identiteitskaart te vragen. Hij heeft niet het recht om een kledingkeuze te bekritiseren".

Lees ook: Marokko: school weigert leerlinge in boerka

In een verklaring aan TelQuel weerlegt de directeur de beschuldigingen en stelt dat de lerares, die zich bij een instelling meldde waar ze niet werkte om toezicht te houden op examens, haar gezicht volledig had bedekt, waardoor het voor de toezichthouders en verantwoordelijken onmogelijk was om haar identiteit te bevestigen.

Lees ook: Zweden: niet-moslim leraressen dragen hoofddoek tegen hoofddoekverbod

De directeur stelt dat deze situatie onaanvaardbaar is in een onderwijsinstelling en benadrukt dat de wet vereist dat de identiteit van de werknemer herkenbaar moet zijn, waarbij hij volhoudt dat zijn besluit om de toegang te weigeren aan de lerares, geen discriminatie of schending van haar rechten vormt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team