Zoeken

Hof van beroep bevestigt celstraf tegen lerares Nezha Majdi

27 mei 2023 - 20:00 - Marokko

©

Het hof van beroep in Rabat heeft deze week de straf bevestigd tegen Nezha Majdi, een lerares die in 2021 werd veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voor het "beledigen van overheidsfunctionarissen met de intentie hun eer aan te tasten".

Nezha Majdi was de enige die tot een gevangenisstraf werd veroordeeld. De 19 andere contractuele leraren die ook werden vervolgd, kregen een voorwaardelijke straf van twee maanden cel voor het "overtreden van de sanitaire noodtoestand" en het "beledigen van de veiligheidsdiensten".

Lees ook: Marokko: leerkrachten veroordeeld na demonstratie

Het proces in eerste aanleg van de groep leraren vond plaats in april 2021, te midden van de Covid-19 gezondheidscrisis, na de arrestatie van ruim veertig mensen tijdens een grote demonstratie in Rabat tegen de arbeidsomstandigheden van contractuele leraren, die een ambtenarenstatus wensen.

Na haar vrijlating verklaarde Nezha Majdi aan de pers dat ze het slachtoffer was geweest van seksueel misbruik door politieagenten tijdens de 48 uur durende hechtenis in vijf verschillende politiebureaus.

Lees ook: Marokko: demonstrant vervolgd voor beschuldiging seksueel misbruik door politie

"Het doel van de Staat is om onze strijd te onderdrukken en andere leraren te weerhouden om voor hun rechten op te komen. Wij veroordelen krachtig deze schijnprocessen", zei een woordvoerder van de Marokkaanse Coördinatie van Contractuele Leraren, waarbij hij aankondigde dat er in reactie op deze veroordelingen een reeks protesten in het hele land zullen plaatsvinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team