Zoeken

Marokko vertrouwt bouw grootste ontziltingsfabriek in Afrika aan Spaanse groep

21 november 2023 - 18:00 - Economie

©

Acciona, een Spaanse multinational in duurzame infrastructuur en hernieuwbare energie, heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw, het beheer en het onderhoud van de grootste ontziltingsfabriek in Afrika, gelegen in Casablanca. De fabriek, met een capaciteit van 548.000 kubieke meter per dag, zal naar verwachting een investering van ongeveer 800 miljoen euro vereisen.

Deze opdracht is toegekend aan Acciona in samenwerking met de Marokkaanse bedrijven Afriquia Gaz en Green of Africa, beide dochterondernemingen van de Akwa Group, die eigendom is van Aziz Akhannouch, premier van Marokko. Het Spaanse nieuwsagentschap EFE vernam van een officiële Marokkaanse bron dat deze samenwerking is uitgekozen na een openbare aanbestedingsprocedure.

Lees ook: Koning Mohammed VI: "Zee is sleutel tot ontwikkeling in Afrika"

Deze ontziltingsfabriek, gepresenteerd als de grootste in Afrika, zal dagelijks 548.000 kubieke meter water kunnen verwerken. Dit project zal niet alleen voorzien in de drinkwaterbehoeften van de zeven miljoen inwoners van de regio Casablanca, maar ook de irrigatie van meer dan 5000 hectare landbouwgrond garanderen.

Het Marokkaanse ministerie van Uitrusting en Water beschouwt waterontzilting als een duurzaam alternatief voor het tekort aan waterbronnen in het koninkrijk, dat al twee jaar te maken heeft met ernstige droogte. Naast de fabriek in Casablanca, die naar verwachting volledig operationeel zal zijn in 2030, plant het ministerie ook de bouw van ontziltingsfabrieken in El Jadida en Safi.

Lees ook: Marokko plant tweede mega ontziltingsfabriek in Nador

Het streven van Marokko is om het aantal ontziltingsfabrieken te verhogen van de huidige negen, met een jaarlijkse capaciteit van 147 miljoen kubieke meter, naar twintig in 2030, met een totale capaciteit van meer dan een miljard kubieke meter per jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team