Zoeken

Spanje wil samenwerking met Marokkaanse politie hervatten

9 juni 2021 - 10:00 - Wereld

©

Spanje wil de samenwerking tussen de Spaanse en de Marokkaanse politie weer hervatten. Het samenwerkingsverband was opgeschort vanwege de diplomatieke crisis die er tussen Spanje en Marokko is ontstaan naar aanleiding van de hospitalisatie van Polisario-leider Brahim Ghali in een Spaans ziekenhuis. De Spanjaarden vrezen dat er nu een verhoogd risico is op terroristische aanslagen.

De website Okdiario meldt dat de Spaanse politie de informatie-uitwisseling met zijn Marokkaanse collega’s hard nodig heeft om de veiligheid rondom de wedstrijden van het Europees Kampioenschap voetbal die in het land worden gespeeld te kunnen garanderen.

Hoewel de Spaanse politiediensten deze dringende oproep hebben gedaan aan Marokko, zijn de Marokkaanse autoriteiten nog niet van plan om de samenwerking te hervatten. Hiervoor zal er eerst een doorbraak moeten komen in de diplomatieke crisis die er tussen beide landen heerst. De onenigheid tussen Marokko en Spanje is ontstaan door de opname van Polisario-leider Brahim Ghali in een ziekenhuis in het Spaanse stadje Logrono.

Lees ook: Marhaba 2021: Marokko sluit Spanje opnieuw uit

Het Iberische buurland verklaarde dat de separatistenleider die besmet was geraakt met het coronavirus, in april tot Spanje werd toegelaten om humanitaire redenen. De crisis bereikte een nieuw dieptepunt doordat Ghali in de vroege ochtend van 2 juni terug is gevlogen naar Algerije. Enkele uren voor zijn vertrek moest hij zich nog verantwoorden voor een Spaanse rechter voor beschuldigingen van mensenrechtenschendingen.

Naast de beveiliging van de stad Sevilla waar wedstrijden van het EK zullen worden gespeeld, wilde de Spaanse politie ook de medewerking van de Marokkaanse politie nodig om Operatie Marhaba veilig te laten verlopen. Marokko heeft intussen echter besloten om de toegang tot het koninkrijk via de Spaanse havens deze zomer te verbieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team