Zoeken

Heeft Polisario-leider Brahim Ghali Spanje verlaten?

27 mei 2021 - 11:20 - Wereld

©

Het lijkt erop dat de onafhankelijkheidsbeweging Polisario de gang van hun leider Brahim Ghali naar de Spaanse rechter wil dwarsbomen. Een hoge functionaris van de Polisario, Salem Lebsir, heeft gezegd dat Ghali, die op 1 juni voor de Spaanse onderzoeksrechter Santiago Pedraz Gomez moet verschijnen, in de komende dagen Spanje zal verlaten. Volgens andere bronnen zou hij zelfs al zijn vertrokken

In een interview met de Spaanse krant Okdiaro meent Salem Lebsir dat de Polisario-leider onterecht wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, genocide, ontvoering en marteling en dat Ghali Spanje binnen 10 dagen zal verlaten zonder voor rechter Santiago Pedraz Gomez te verschijnen.

Volgens de functionaris van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) gaat het weer beter met Brahim Ghali. De Polisario-leider heeft geweigerd om de dagvaarding van de Spaanse justitie te ondertekenen omdat hij eerst advies in wilde winnen van de Algerijnse ambassade en zijn vertrouwelingen. Dit duid erop dat de onafhankelijkheidsbeweging probeert om zijn leider terug te halen uit Spanje. Ook Lebsir verblijft op Spaans grondgebied.

Bronnen die dicht bij de leiding van de Polisario staan melden echter dat Ghali al is teruggevlogen naar Algerije in een privévliegtuig vanaf de luchthaven van Zaragoza. Deze informatie is nog niet bevestigd door de Marokkaanse geheime diensten die eerder tot de ontdekking kwamen dat Ghali in het geheim was opgenomen in een ziekenhuis in Logroño onder een valse naam.

De spoedopname van Ghali in het Spaanse ziekenhuis heeft geleid tot een diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, heeft in een verklaring aan radiozender Europe1 laten weten dat Spanje het vertrek van de Polisario-leider moet voorkomen zodat de crisis tussen beide landen niet zal leiden tot een breuk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team