Zoeken

Algerije op zoek naar ’Marokkaanse’ spion

2 juni 2021 - 16:20 - Wereld

©

Er is onrust ontstaan bij de Algerijnse inlichtingendiensten over een spion die informatie heeft gelekt over de ziekenhuisopname van Polisario-leider Brahim Ghali onder een valse identiteit in de Spaanse plaats Logroño. Er is een onderzoek ingesteld waarmee de spion moet worden opgespoord.

De Algerijnse autoriteiten maakten zich nog geen zorgen toen het weekblad Jeune Afrique meldde dat de president van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) in een ziekenhuis in Logroño werd behandeld. Toen de Algerijnse inlichtingendiensten ontdekten dat hun Marokkaanse collega’s het weekblad van deze informatie hadden voorzien, brak er echter paniek uit. De stafchef van het Nationale Volksleger (ANP), generaal Said Chengriha, heeft onmiddellijk de opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen naar het informatielek, meldt de website Assahifa.

De agenten en leidinggevenden die betrokken zijn bij buitenlandse operaties zijn één voor één verhoord toen duidelijk werd dat de informatie over de ziekenhuisopname van de separatistenleider in Spanje was uitgelekt. Ook hebben de Algerijnse inlichtingendiensten maatregelen genomen om een nieuw informatielek te voorkomen. De kwestie Brahim Ghali heeft tevens gezorgd voor spanningen tussen generaal Chengriha en de directeur-generaal van de Documentatie en Externe Veiligheid, generaal-majoor Noureddine Mokri.

Een prominente naam die voorkomt in het onderzoek van de inlichtingendiensten is die van de minister van Communicatie en woordvoerder van de Algerijnse regering, Ammar Belhimer. Hij wordt neergezet als de meest waarschijnlijke dader van het lekken van de gevoelige informatie. Er is onderzocht met wie Belhimer in de afgelopen drie maanden contact heeft gehad en wat hij tijdens vergaderingen heeft gezegd en gedaan. Ook is de minister verhoord voor het onderzoek naar het lekken van de informatie over Ghali. Eerder is Belhimer al in opspraak geraakt door een seksschandaal. De website Maghreb Intelligence meldt dat de Algerijnse minister een relatie had met Hind, de ex-vrouw van de Turkse consul-generaal in Algiers. De vrouw, die in Algerije zou lobbyen voor de belangen van Turkije, zou van Belhimer gevoelige informatie hebben gekregen.

Hoewel Algerije probeert om de bron van het informatielek te vinden en soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen, verwacht de ambassadeur-directeur-generaal Politieke Zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Fouad Yazough, dat er nog meer onthullingen in de Ghali-affaire zullen volgen. "Wees niet verbaasd. Marokkaanse diensten behoren tot de best presterende", zegt Yazough.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team