Zoeken

Marokko gaf 6 miljard dirham uit voor coronavaccins

26 oktober 2021 - 17:00 - Economie

©

Om de coronapandemie in te dammen, heeft Marokko tot eind september van dit jaar, reeds meer dan 6 miljard dirham uitgegeven voor de aankoop van vaccins. Dit werd betaald uit het in 2020 opgerichte speciale coronafonds.

De rekening voor de aankoop van vaccins is enorm hoog. In een context van wereldwijde schaarste, moest de Marokkaanse regering de spaarpot breken om een goede vaccinatiecampagne te verzekeren en de economie weer op gang te krijgen, meldt Hespress.

Lees ook: Marokko: gezondheidsbudget met 25% gestegen

Om dit te bereiken hebben particuliere partners, burgers en de Staat, hun krachten gebundeld om van Marokko één van de landen in de wereld te maken, die de coronacrisis goed onder controle hebben. In totaal werd er 34 miljard dirham vrijgemaakt, aldus de krant. De uitgaven voor het jaar 2020 bedragen 29 miljard dirham.

De duizelingwekkende kosten hebben vooral te maken met de aankoop van de vaccins van Sinopharm, AstraZeneca, Johnson&Johnson en Pfizer-BioNTech, door het crisisbeheersingscomité dat is opgericht om nationale strategieën ter bestrijding van de pandemie vast te stellen en uit te voeren.

Lees ook: Marokko ontvangt materiaal voor productie Sinopharm vaccin

Naast de 6,079 miljard dirham voor vaccins, werd er ook nog eens 3,2 miljard dirham uitgegeven aan ziekenhuisuitrusting, geneesmiddelen (met name chloroquine en hydroxychloroquine) en andere farmaceutische producten.

De overige uitgaven gingen naar de vervaardiging van maskers, de behandeling van ernstige gevallen en steun voor gezinnen in precaire situaties, aldus dezelfde bron.

Bladna.nl