Zoeken

Primeur in Marokko: koppel vrijgesproken van overspel

21 februari 2021 - 16:00 - Marokko

©

De rechtbank van eerste aanleg in Zagora heeft een historisch besluit genomen waardoor het debat over seksuele en individuele vrijheden in Marokko opnieuw op gang is gekomen. De rechtbank besloot een koppel dat samenwoont zonder trouwakte en van overspel werd beschuldigd, vrij te spreken.

Volgens de rechtbank kan een seksuele relatie niet als illegaal worden beschouwd door de afwezigheid van een trouwakte. Een seksuele relatie binnen een huwelijk zonder trouwakte is niet verboden. Het vonnis werd op 15 februari bekendgemaakt en zorgt voor controverse in Marokko. Velen denken dat het een aanzet is tot buitenechtelijke relaties terwijl anderen oordelen dat het een stap is richting de afschaffing van artikel 490 van het wetboek van strafrecht.

In deze zaak werden een vrouw en een man vervolgd voor overspel. De eerste vrouw van de man had aangifte tegen hem gedaan en beschuldigde hem van huiselijk geweld en polygamie. De man vertelde in de rechtbank dat hij met zijn tweede vrouw trouwde middels de Fatiha zonder een procedure te starten voor een polygaam huwelijk, noch door van zijn eerste vrouw te scheiden. De tweede vrouw van de hoofdverdachte bevestigde dat ze had ingestemd met een traditioneel huwelijk en dat hun verlovingsfeest in de aanwezigheid van haar familie plaatsvond.

Medias24 bericht dat de rechtbank drie redenen aanhaalde om hen vrij te spreken: de twee wonen samen, de vrouw beschouwt zichzelf als de "wettelijke echtgenote" van de man en hun verloving vond plaats in de aanwezigheid van haar familie. Voor de rechter is er dus geen sprake van overspel. Wel werd de man veroordeeld voor huiselijk geweld en het uit huis zetten van zijn eerste vrouw. Hij kreeg daarvoor twee maanden celstraf en een boete van 2000 dirham. Ook zal hij een schadevergoeding van 10.000 dirham moeten betalen aan het slachtoffer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team