Zoeken

Marokko is klaar voor heropening van grenzen met Algerije

25 december 2020 - 13:00 - Marokko

©

De Marokkaanse premier Saâdeddine El Othmani heeft laten weten dat Marokko bereid is om de grenzen met Algerije te heropenen.

In een interview met de krant Al-Sharq liet El Othmani weten dat Marokko altijd de wil heeft gehad om de grenzen met zijn buurland te heropenen en dat het daadwerkelijk kan gebeuren "wanneer de Algerijnen er klaar voor zijn". De grenzen tussen Marokko en Algerije zijn sinds 1994 gesloten nadat het koninkrijk had besloten om een visumplicht voor Algerijnen in te voeren. Dit besluit werd genomen naar aanleiding van een aanslag in Marrakesh waar Algerije voor verantwoordelijk zou zijn geweest.

Ook ging de premier tijdens het interview verder in op de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara in ruil voor de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël. Volgens El Othmani is de erkenning door de Verenigde Staten een versterking van de territoriale integriteit van Marokko, maar is het geen aanval op Algerije.

"Koning Mohamed VI heeft herhaaldelijk oproepen gedaan aan onze Algerijnse broeders om alle problemen op te lossen door ze voor te leggen aan discussies om zo oplossingen te vinden in een broederlijk kader", zei de premier. Hij voegde er aan toe dat het standpunt van Marokko over de Sahara-kwestie ongewijzigd blijft. Volgens El Othmani is Marokko altijd constant geweest in zijn standpunt en is de overtuiging van Marokko niet schadelijk voor Algerije.

"Het sluiten van de grenzen is een reactie op een vernederende actie voor het Algerijnse volk. De grenzen werden gesloten toen het visum werd ingevoerd. Dit is niet de Sahara", verklaarde de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune hierop in een interview met France24.

In aanloop naar de vorige presidentsverkiezingen in Algerije toonde de toenmalige kandidaat Tebboune zich bereid om de grenzen met Marokko te heropenen op één voorwaarde. "Als Rabat zijn excuses aanbiedt en publiekelijk belooft zich niet meer zo te gedragen, kunnen we de grens heropenen", zei hij tijdens de verkiezingscampagne.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team