Zoeken

Premier Marokko: normalisatie met Israël is een "moeilijke keuze"

19 december 2020 - 20:20 - Marokko

©

Marokkaanse premier Saad Eddine El Othmani, heeft zich dinsdag tijdens een interview met nieuwszender Al Jazeera uitgesproken over de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen met Israël. Volgens de premier "moeten landen in hun geschiedenis moeilijke keuzes maken".

Sinds de bekendmaking van de normalisatie tussen Israël en Marokko werd reikhalzend uitgekeken naar de reactie van El Othmani. Eerder had de minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, al laten weten dat de toenadering tussen beide landen geen normalisatie kan worden genoemd.

De premier ontweek de vraag over de normalisatie door de voordelen van de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara uiteen te zetten. "Achttien landen hebben consulaten geopend in Laayoune of Dakhla, deze landen nemen niet langer genoegen met simpele verklaringen maar voeren ter plaatse acties uit ter ondersteuning van het Marokkaanse karakter van de Sahara", vertelde El Othmani.

Ondanks het gebrek aan bereidheid om verder in te gaan op het onderwerp over de hernieuwde banden tussen Israël en Marokko, bleef de journalist er op aan dringen dat El Othmani hier een antwoord op zou geven. Uiteindelijk gaf de staatsman aan dat "het duidelijk een moeilijke keuze was, vooral in deze periode", om er aan toe te voegen: "Ik zou mijn Palestijnse broeders willen verzekeren dat een verenigd en sterk Marokko des te beter in staat is om de Palestijnse zaak te steunen".

Naast premier is El Othmani ook de huidige secretaris-generaal van de PJD, een politieke partij die fel gekant is tegen het besluit om de banden met Israël te normaliseren. Er is veel kritiek op het uitblijven van de reactie van El Othmani. Meer dan 48 uur nadat het nieuws over het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump naar buiten kwam, gaf de grootste partij in het Marokkaanse parlement pas een verklaring af die was ondertekend door de nummer twee van de partij, Slimane El Omrani. In deze verklaring werd Israël niet genoemd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team