Zoeken

Marokko kiest voor Israëlische spionagesatelliet

10 juli 2024 - 20:30 - Marokko

©

Marokko heeft gekozen voor een Israëlische spionagesatelliet. Het land heeft een contract gesloten met Israel Aerospace Industries (IAI) voor de bouw van de Ofek-13, het nieuwste model van Israël.

De Ofek-13 is een geavanceerde observatiesatelliet met een radar die gedetailleerde beelden kan maken, zelfs bij slecht weer. Naar verwachting zal de satelliet over ongeveer vijf jaar worden geleverd en zal hij de twee bestaande satellieten van Marokko, Mohammed VI-A en Mohammed VI-B, vervangen. Deze zijn gebouwd door Airbus.

Lees ook: Ofek-13: Marokko investeert in Israëlische spionagesatellieten

Het besluit om met IAI in zee te gaan, werd in december vorig jaar genomen volgens de Franse krant La Tribune. Amir Peretz, de voorzitter van IAI en voormalig Israëlisch minister, zou onlangs een bezoek aan Marokko hebben gebracht om de deal te bezegelen. De kosten van de satelliet worden geschat op een miljard dollar.

Lees ook: Marokko wil nieuwe satellieten lanceren

Marokko wil de satelliet inzetten voor diverse doeleinden, zoals het monitoren van klimaatverandering, landbouw, defensie, luchtvaart en internettoegang. Daarnaast kan de satelliet worden gebruikt voor het bestrijden van illegale immigratie, smokkel, criminaliteit en terrorisme.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team