Zoeken

Spionagesatellieten: Marokko verkiest Israël

6 december 2023 - 17:00 - Marokko

©

Marokko heeft gekozen voor Israëlische technologie voor zijn volgende observatiesatelliet, ten koste van het Franse voorstel.

Volgens berichtgeving van de Franse krant La Tribune, zou Marokko eind vorige zomer besloten hebben om zijn volgende spionagesatelliet te laten bouwen door Israel Aerospace Industries (IAI), waarmee het Franse duo Airbus Defence & Space en Thales Alenia Space (TAS) aan de kant werd geschoven. Deze twee groepen ontwierpen de Mohammed-VI A satelliet, die in 2017 werd gelanceerd. De Marokkaanse autoriteiten zouden zelfs geweigerd hebben verantwoordelijken van het Franse Directoraat-Generaal Bewapening (DGA) te ontvangen, dat lobbywerk wilde verrichten voor de Franse groepen.

Lees ook: Marokko wil nieuwe satellieten lanceren

IAI zal nu de Ofek-13 bouwen, het nieuwste model dat door Israël is gelanceerd. Het gaat om een observatiesatelliet met een synthetische-apertuurradar en geavanceerde capaciteiten. Deze satelliet zou de Mohammed-VI A moeten vervangen. De voorkeur van Marokko voor Israëlische technologie lijkt een breuk te markeren met Thales en Airbus, die in 2013 twee spionagesatellieten aan Marokko verkochten voor meer dan 500 miljoen euro. Dit systeem bestond uit twee aardobservatiesatellieten (type A en B) en de bijbehorende uitrusting, waaronder de optische instrumenten en het beeldtransmissiesubsystem.

Lees ook: Eerste beelden Mohammed VI-B satelliet voor lancering

De keuze van Marokko is vermoedelijk een gevolg van de gespannen betrekkingen tussen Rabat en Parijs. Marokko verwacht met name dat Frankrijk zijn soevereiniteit over de Sahara erkent, zoals landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en Israël al hebben gedaan. Frankrijk blijft hier terughoudend over.

Bladna.nl