Zoeken

Ofek-13: Marokko investeert in Israëlische spionagesatellieten

14 maart 2024 - 20:00 - Marokko

©

De geruchten over de aankoop van twee Israëlische spionagesatellieten door Marokko blijken te kloppen. Het koninkrijk versterkt hiermee aanzienlijk zijn capaciteiten op het gebied van surveillance en verkenning.

Dit onthullen ingewijde bronnen, geciteerd in een rapport van het Zweedse Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). De satellieten van het type Ofek-13 worden gebouwd door het Israëlische bedrijf Israel Aerospace Industries (IAI).

Lees ook: Marokko vertrouwt bouw nieuwe satellieten toe aan Israël

Het betreft de meest geavanceerde satellieten in hun soort, met ongeëvenaarde radarmogelijkheden voor haarscherpe observatie met een precisie tot 0,5 meter. Ofek-13 werd in maart 2023 onthuld voor het Israëlische ministerie van Defensie en is operationeel via een gespecialiseerde eenheid.

Lees ook: Spionagesatellieten: Marokko verkiest Israël

Deze satellieten breiden de reeds in 2017 en 2018 gelanceerde Marokkaanse ruimtevaartcapaciteiten verder uit. De toepassingen zijn divers: van het monitoren van klimaatverandering en landbouwgebruik tot defensie, luchtvaart en internettoegang. Ook zullen ze bijdragen aan de bestrijding van illegale immigratie, smokkel, misdaad en terrorisme.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team