Zoeken

Marokko heeft Israëlische SpyX-drones ontvangen

21 juni 2023 - 10:00 - Marokko

©

De Royal Armed Forces hebben een partij SpyX kamikazedrones in ontvangst genomen, die ontwikkeld zijn door het Israëlische bedrijf BlueBird Aero System.

De aankoop moet "het artillerie- en infanteriearsenaal van de Royal Armed Forces versterken", meldt het gespecialiseerde forum FAR-Maroc. Volgens de fabrikant is de SpyX drone "nauwkeurig", "geavanceerd" en "gemakkelijk inzetbaar door een klein team". Met een lengte van 2 meter en een breedte van 1,4 meter heeft deze zelfmoorddrone een operationeel bereik tot 50 kilometer. De drone werkt op elektrische energie, aldus de fabrikant.

Lees ook: Israëlische dronefabrikant zet twee productiebedrijven op in Marokko

De SpyX kan vliegen met een geschatte maximumsnelheid van 150 km/uur, die kan oplopen tot 250 km/uur in aanvalsmodus. De kamikazedrone kan zijn doelen met precisie raken, of ze nu stilstaan of bewegen. Het toestel heeft ook nog een "uithoudingsvermogen van 1,5 uur" en is geschikt voor explosieve ladingen tot 2,5 kilogram.

In combinatie met de Vtol, een verkenningsdrone, biedt de SpyX "superioriteit" aan de gebruiker, zegt de Israëlische fabrikant. De drone biedt ook "de mogelijkheid om een aanval op het laatste moment af te breken en zo mogelijke burgerslachtoffers te vermijden".

Lees ook: Israël levert Barak MX luchtafweersysteem aan Marokko

De aankoop van de drone versterkt de militaire samenwerking tussen Marokko en Israël, die van start ging na de hervatting van de diplomatieke betrekkingen in december 2020. Het koninkrijk heeft al meerdere Israëlische drones en verdedigingssystemen aangeschaft en hoge ambtenaren van beide landen hebben elkaar herhaaldelijk ontmoet in Rabat en Tel Aviv.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team