Zoeken

Aankoop Israëlische zelfmoorddrone SpyX door Marokko baart Spanje zorgen

12 juli 2023 - 11:00 - Marokko

©

Marokko heeft zijn leger uitgerust met Israëlische SpyX zelfmoorddrones. De toestellen hebben een operationeel bereik van 50 kilometer, ruim voldoende om de Straat van Gibraltar over te steken, wat Spanje zorgen baart.

Madrid volgt de militaire aankopen van Marokko al enkele jaren op de voet. De laatste aanschaf van Marokko die de Spaanse autoriteiten zorgen baart, is de Israëlische SpyX zelfmoorddrone, volgens Ok Diario. Gekwalificeerd als "dodelijk" door het Israëlische bedrijf BlueBird dat de drone heeft ontwikkeld, hebben deze onbemande vliegtuigen een effectief bereik van 50 kilometer, genoeg om de provincie Cadiz te bereiken.

Lees ook: Marokko versterkt militaire macht met hulp van Israël

De SpyX-drones zijn uitgerust met een "autonoom elektro-optisch geleid aanvalssysteem" en kunnen worden verbonden met een ander drone-model van dezelfde fabrikant dat in de buurt vliegt. "Deze innovatieve technologie zorgt voor meer precisie en efficiëntie op het terrein", legt de fabrikant uit, die benadrukt dat de SpyX in staat is om "doelen te detecteren, te bevestigen en te bereiken".

"SpyX verandert de spelregels in het domein van militaire drone-platforms. SpyX verbetert niet alleen de situational awareness en maakt nauwkeurige en effectieve aanvallen mogelijk, maar revolutioneert ook de tactische superioriteit op het veld," verklaarde Ronen Nadir, CEO van BlueBird Aero Systems, tijdens de presentatie van het systeem.

Lees ook: Israëlische tank Merkava integreert Marokkaanse leger

Sinds de normalisatie van de betrekkingen met Israël in december 2020, heeft Marokko verschillende Israëlische defensiesystemen verworven. De twee landen hebben hun militaire samenwerking versterkt, waardoor Rabat drones zoals de Heron of Hermes 900, de Harop zelfmoorddrones, Spike antitankraketten en de Barak MX anti-raketsysteem heeft kunnen verwerven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team