Zoeken

Aankoop Israëlische Barak MX door Marokko schrikt Spanje af

19 januari 2023 - 14:00 - Marokko

©

Marokko heeft het Barak MX antiraketsysteem van Israel Aerospace Industries (IAI) in ontvangst genomen. Het systeem kan vliegtuigen en raketten op een afstand van 470 kilometer detecteren en op 150 kilometer afstand neerschieten. De aankoop is verontrustend voor Spanje, dat geweigerd heeft deel te nemen aan het voorstel van Duitsland om een antiraketsysteem van hetzelfde type te ontwikkelen voor Europa.

De door Marokko aangeschafte Barak MX is vervaardigd door Israel Aerospace Industries (IAI), hetzelfde bedrijf dat het materiaal zou moeten leveren dat nodig is voor de bouw van een Europees antiraketsysteem op initiatief van Duitsland en waaraan de regering van Pedro Sanchez na aandringen van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Olaf Scholz, heeft geweigerd deel te nemen. Vijftien landen van de eurozone hebben wel interesse getoond voor het project.

Lees ook: Marokko versterkt defensie met aankoop van Israëlisch antiraketsysteem

De Partido Popular (PP) wil dat Spanje deelneemt aan het project, maar de socialistische partij PSOE was daar tegen. Het doel van dit Europese luchtverdedigingssysteem, dat een aanvulling is op dat van de NAVO, is het waarborgen van de integriteit van de aangesloten landen en de mogelijkheid te creëren om te kunnen reageren op dreigingen van drones en kruisraketten. De toetreding van Spanje tot dit nieuwe project zou op de agenda gestaan hebben van de Spaans-Duitse top van een aantal dagen geleden in A Coruña, maar het onderwerp werd uiteindelijk niet genoemd.

Lees ook: Bouw Navantia-patrouilleschip voor Marokko vordert

De Barak MX is uitgerust met radars die een doelwit op 470 kilometer afstand kunnen detecteren. Marokko lanceerde de bestelling van dit systeem in februari 2022, als onderdeel van de strategische overeenkomst over defensiesamenwerking die in 2021 met Israël werd ondertekend. Dankzij deze historische overeenkomst heeft het koninkrijk de nieuwste generatie wapens kunnen aanschaffen, zoals de Heron of Hermes 900 drones, de Harop kamikaze drones of de Spike antitankraketten.

Bladna.nl