Zoeken

Marokko gebruikte Israëlische drones tegen Polisario

17 april 2021 - 12:40 - Marokko

©

Het Marokkaanse leger (FAR) heeft Israëlische drones ingezet in de strijd tegen het Polisario-front. Sinds op 13 november het staakt-het-vuren werd verbroken zijn de FAR en de Polisario met elkaar in gewapend conflict.

De Israëlische drones zouden op 7 april zijn gebruikt bij een aanval op de leden van de Polisario in een gebied tussen de rivieren Erni en Ternit. Hierbij is Dah El Bendir, legercommandant van de Polisario gesneuveld. Volgens de online krant Le Desk is de operatie uitgevoerd met behulp van een Harfang-drone van Israëlische makelij en een Marokkaanse F16.

Marokko heeft nog niet officieel toegegeven dat de FAR de drone-aanval heeft uitgevoerd. De Marokkaanse overheid zou de onderhandelingen over de aanschaf van Amerikaanse Reaper MQ9-drones niet hierdoor willen laten verstoren. Volgens het ministerie van Veiligheid en Documentatie van de Arabische Republiek Sahrawi (SADR) hebben de strijders van de Polisario echter al ruime ervaring met Marokkaanse drone-aanvallen. "Dit is niet de eerste keer dat Marokko drones gebruikt in de Westelijke Sahara", zegt Sidi Ougal, secretaris-generaal van het ministerie, tegen de Spaanse website El Español.

Via Frankrijk heeft Marokko in februari 2020 drie Israëlische Heron-drones aangekocht voor ongeveer 50 miljoen euro. Daarnaast heeft de FAR in 2017 drie Hermes 900’s besteld bij de Israëlische vliegtuigfabrikant Elbit System, meldt de website Defensa.com. Deze drones zijn gestationeerd in Meknes en Dakhla en worden gebruikt voor bewaking, afluisteren en het verzenden van communicatie in buurlanden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team