Zoeken

Marokko zet drones met raketten in bij Sebta en Melilla

19 april 2022 - 09:40 - Marokko

©

Marokko zou de Turkse Bayraktar TB2 drones hebben ingezet aan de grenzen met Sebta en Melilla, om mogelijke bestormingen van migranten te voorkomen.

Marokko heeft 13 van deze Turkse drones aangekocht in 2021. Een eerste partij werd afgelopen september ontvangen, nadat het contract voor de bestelling met het Turkse bedrijf in april werd ondertekend. In juli ging een groep Marokkaanse soldaten naar Turkije voor een opleiding over het gebruik van de drone, die gebruikt kan worden voor bewaking of als vernietigingswapen, schrijft Ok Diario.

Lees ook: Waarom Marokko drones gebruikt

De Bayraktar drones worden door Marokko gebruikt om de grenzen met Sebta en Melilla te controleren en worden ook ingezet in de strijd tegen de drugssmokkel. Uit militaire bronnen blijkt dat de drones opereren vanaf de basis van Sidi Slimane, die ook regelmatig wordt gebruikt door Amerikaanse vliegtuigen voor logistieke stops.

De aanwezigheid van de drones aan de grenzen met Sebta en Melilla heeft een reactie uitgelokt van de Spaanse partij Vox. De parlementaire fractie van de partij heeft de regering gevraagd of ze op de hoogte is van het gebruik van de drones door Marokko. In antwoord hierop benadrukte de Spaanse regering dat "elk land soeverein is om de bewaking van zijn grenzen te beheren met de middelen die het geschikt acht".

Lees ook: Drones om grenzen Melilla met Marokko te versterken

De drone wordt vervaardigd door het bedrijf Baykar en heeft een laadvermogen van meer dan 55 kilo. De Bayraktar TB2, die in 2014 in gebruik werd genomen, is vervaardigd voor de Turkse luchtmacht, die zelf over 75 eenheden beschikt. In 2018 heeft Qatar zes eenheden gekocht. In datzelfde jaar kocht Oekraïne ook twaalf eenheden van dit onbemande vliegtuig voor 69 miljoen euro. De drones helpen Oekraïne nu om de Russische invasie het hoofd te bieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team