Zoeken

Halal bankieren groeit ondanks moeilijkheden

3 mei 2022 - 15:40 - Economie

©

Participatief bankieren groeit in Marokko, maar stuit nog op obstakels. Eind februari was het volume van de herfinancieringen met 3,2% gestegen ten opzichte van het begin van het jaar, terwijl de deposito’s in dezelfde periode met 2,1% daalden.

De uitstaande fondsen van halalbanken bedroegen eind februari bijna 20 miljard dirham, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 40% in 2021, meldt La Vie Eco. Daarbij wordt erop gewezen dat de deposito’s van halalbanken nog steeds te lijden hebben onder de jeugdigheid van de sector.

Lees ook: Marokko: halal financiering stimuleert vastgoedmarkt

De door de participatieve banksector aangetrokken deposito’s stegen met 2,1% tot 5,5 miljard dirham, terwijl de beleggingsdeposito’s met 2,1% daalden tot 1,6 miljard dirham. Een opvallende tegenstrijdigheid tussen het gebruik en de financiële middelen van de banken, aldus dezelfde bron.

Hierdoor is de tewerkstellingscoëfficiënt gestegen tot meer dan 250%, terwijl deze bij de conventionele banken niet eens 100% bedraagt. De deelnemende banken zijn derhalve gedwongen het hoofd te bieden aan deze situatie, aangezien zij niet over voldoende herfinancieringsmiddelen beschikken.

Lees ook: Bank of England opent deur voor islamitisch bankieren in het Westen

De uitstaande herfinanciering van halalbanken met de moedermaatschappijen via Wakala Bil Istithmar, is in de eerste twee maanden van het jaar met 6,8 miljard dirham toegenomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team