Zoeken

Marokko: IMF kondigt groei aan van 4,5%

7 november 2020 - 21:00 - Economie

©

Maandag zei Roberto Cardarelli, hoofd van de missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Marokko, dat de Marokkaanse economie in 2021 weer zal kunnen groeien, van zodra de impact van de coronacris op de vitale sectoren van de economie afneemt.

Roberto Cardarelli, zei dit tijdens een persconferentie gewijd aan de presentatie van de conclusies van zijn overleg met de Marokkaanse overheden. Hij gaf op grond van artikel IV van het IMF aan dat het bbp in 2020 zou moeten afsluiten rond een bandbreedte van 6 tot 7%, afhankelijk van de evolutie van de Covid-19 pandemie. De werkloosheid zal naar verwachting sterk stijgen, meldt atlasinfo.

De IMF-vertegenwoordiger merkte op dat "de budgettaire- en externe tekorten naar verwachting zullen toenemen als gevolg van de daling van de belastinginkomsten en die van de deviezeninkomsten uit het toerisme." Hij voegde daaraan toe dat de veerkracht van overmakingen door Marokkanen in het buitenland en de verminderde import, ervoor gezorgd hebben dat de externe financieringsbehoeften van Marokko beperkt bleven.

Volgens de conclusies van Roberto Cardarelli blijven de internationale reserves ruim boven het niveau van vorig jaar, met name dankzij de aanname van de visie over voorzorg- en liquiditeit van het IMF in april vorig jaar (persmededeling nr. 20/138 ) en de intensivering van de inspanningen om externe financiering te mobiliseren.

Bovendien benadrukte Cardarelli de fundamentele rol die wordt gespeeld door "de genereuze bijdragen van de publieke- en de privésector aan het Speciaal Fonds voor het beheer van de pandemie". Deze bijdragen hebben het vooral mogelijk gemaakt om maatregelen te financieren die tegemoet kwamen aan de noden van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Marokko. Alles wat "een geleidelijk proces voor het herstel van het budget zou kunnen toelaten moet worden ondernomen van zodra het economisch herstel stevig is", concludeerde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team