Zoeken

Marokko: groei stijgt weer vanaf 2021

5 oktober 2020 - 18:00 - Economie

©

De voorlopige begroting voorspelt een gemiddelde economische groei van jaarlijks ongeveer 4,5% tussen 2021 en 2023 in Marokko. Zal deze groei voldoende zijn om de schade die veroorzaakt is door de coronacrisis ongedaan te maken?

Volgens het rapport dat vrijdag is gepubliceerd door het ministerie van Economische Zaken, Financiën en Administratieve Hervorming, moeten we tegen 2023 een geleidelijk herstel zien van de nationale economische activiteit, met een groei van 4,6% en een gemiddelde jaarlijkse groei van 4,5%.

Dit document is in overeenstemming met de bepalingen van de organieke wet nr. 130.13 met betrekking tot de financiële wet (LOLF). Het rapport beklemtoont ook dat de voorlopige begroting voor het jaar 2021 uitgaat van een graanproductie van 70 miljoen kwintaal, met een bestendiging van overige gewassen en vee. Het houdt ook rekening met andere extra-economische factoren zoals de beheersing van de epidemie en de heropening van de grenzen vanaf de eerste helft van 2021.

Op basis van deze aannames wordt verwacht dat de Marokkaanse economie, een herstel van de reële bbp-groei van 4,8% zal laten zien in 2021, als de toegevoegde waarde 11% bedraagt ​​en de niet-agrarische 3,8%. Het rapport geeft ook aan dat er een positieve toename zal zijn van de verschillende aspecten van de vraag, rekening houdend met het herstel van de nationale economie dat in 2021 wordt verwacht. Dit alles wordt bevorderd door de schikking betreffende het wijzigen van de financieringswet en de acties in het kader van het herstelplan voor de economische activiteit.

Opgemerkt moet worden dat het binnenlands verbruik naar verwachting in 2021 zal herstellen en zelfs met 3,6% zal toenemen. De bruto-investeringen in vaste activa zullen naar verwachting uitkomen op 6,4%, tegenover 5,1% dit jaar.

Eveneens zouden de vooruitzichten voor de wereldeconomie in 2021 een positief effect moeten hebben op de buitenlandse vraag naar Marokko. Zo zou de uitvoer van goederen en diensten met 16,9% toenemen en de invoer van goederen en diensten met 11,8%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team