Zoeken

Marokko: IMF roept op tot nieuwe belastingen

11 november 2020 - 19:00 - Economie

©

In een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt de Marokkaanse premier Saadeddine El Othmani opgeroepen tot een verbreding van de belastinggrondslag en het invoeren van nieuwe belastingen.

Volgens de Situation of Treasury Resources Charges (SCRT) heeft Marokko sinds eind september 2020 een begrotingstekort van 42,8 miljard dirham. In dezelfde periode in 2019 was er nog een begrotingstekort van 28,5 miljard dirham. Uit cijfers van de Hoge Commissie voor Planning blijkt dat de totale schuld van de Marokkaanse schatkist in 2020 74,4% van het bbp zal zijn.

De economische situatie, die mede is veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, heeft geleid tot een daling van de belastinginkomsten en een stijging van de staatsschuld. Met de bevriezing van deviezenreserves, als gevolg van de daling van de inkomsten uit de geldstromen van Marokkanen die in het buitenland wonen, buitenlandse investeringen en de toeristische sector, heeft de regering ervoor gekozen haar toevlucht te nemen tot nieuwe leningen.

Volgens het IMF heeft Marokko dus geen andere keuze dan het verbreden van de belastinggrondslag of zelfs de invoering van nieuwe belastingen om het tekort weg te kunnen werken. Volgens de krant Al Ousboue, zou de sociaaleconomische situatie echter niet gunstig zijn voor het verhogen van belastingen, en zou het een boemerangeffect kunnen veroorzaken door de sociale stabiliteit in gevaar te brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team