Zoeken

Marokko belooft illegale migranten uit België terug te halen

17 april 2024 - 07:00 - Marokko

©

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor heeft tijdens een tweedaags bezoek aan Marokko een "sterk engagement" gekregen van de Marokkaanse regering om meer mee te werken aan de terugkeer van Marokkanen die illegaal in België verblijven.

De samenwerking op het vlak van terugkeerbeleid stond de afgelopen jaren op een laag pitje, maar nu belooft Marokko dat in principe alle geïdentificeerde landgenoten zonder verblijfspapieren teruggenomen zullen worden. Concrete cijfers zijn er niet afgesproken, maar De Moor spreekt van een "heel duidelijk engagement" en een "sterke garantie" voor betere samenwerking.

Lees ook: Belgische topdelegatie naar Marokko voor "cruciale besprekingen"

Om identificatie te vereenvoudigen en te versnellen, kregen vijf ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken begin deze maand de bevoegdheid om smartphones van criminelen in illegaal verblijf uit te lezen, op zoek naar foto’s van identiteitsdocumenten.

Lees ook: Marokkanen in België: 60 jaar en nog steeds gediscrimineerd!

Naast de gesprekken over de terugkeer van migranten, werden er tijdens het bezoek ook twee intentieverklaringen ondertekend rond justitie en groene energie. De Belgische en Marokkaanse regering hopen de onderlinge relaties hiermee verder te versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team