Zoeken

Belgische topdelegatie naar Marokko voor "cruciale besprekingen"

14 april 2024 - 12:00 - Marokko

©

Een Belgische regeringsdelegatie, onder leiding van premier Alexander De Croo, vertrekt maandag naar Marokko voor een politieke missie met een belangrijke agenda. Dit bezoek is het eerste in zijn soort in bijna een decennium. Premier De Croo zal worden vergezeld door ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Justitie, de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, alsook topfunctionarissen van de politie en verschillende overheidsdiensten.

Een van de kernpunten van het bezoek is de terugkeer van Marokkaanse migranten die illegaal in België verblijven. Dit is een bijzonder belangrijk onderwerp voor Justitieminister Paul Van Tigchelt, zeker nadat recent een incident met een gedetineerde het nieuws haalde. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, zet ook hoog in op het verhogen van het aantal repatriëringen, gezien Marokkanen bovenaan staan in de statistieken van nationaliteiten die illegaal in België verblijven.

Lees ook: België steunt Marokko in Sahara-conflict

Daarnaast zal de missie zich focussen op het versterken van de bilaterale samenwerking in de aanloop naar de Europese verkiezingen, waarbij de druk van antimigratiepartijen zoals Vlaams Belang toeneemt. Marokko heeft onlangs de afgifte van reisdocumenten hervat, essentieel voor het repatriëren van onderdanen, wat wijst op een mogelijke verbetering in de diplomatieke betrekkingen.

Buiten de asiel- en migratiekwesties, richten de gesprekken zich ook op gerechtelijke uitdagingen zoals drugshandel en de mogelijke inbeslagname van met crimineel geld verworven eigendommen. België hoopt tevens op medewerking van Marokko bij het vervolgen van drugscriminelen, gezien de betrokkenheid van Belgisch-Marokkaanse netwerken in de cocaïnesmokkel via Antwerpen.

Lees ook: Marokkanen in België: 60 jaar en nog steeds gediscrimineerd!

De delegatie wordt vergezeld door een twintigtal Belgische bedrijven, met oog op de Marokkaanse ambities in waterstofontwikkeling en de organisatie van het WK voetbal in 2030, wat kansen biedt voor onder meer stadionbouw. Deze missie onderstreept het belang van Marokko als strategische bondgenoot in Afrika en voor de grote Marokkaanse diaspora in België.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team