Zoeken

Mallorca: migranten verkiezen gevangenis boven terugkeer naar Marokko

3 december 2021 - 21:00 - Wereld

©

Vier van de 25 Marokkanen die de luchthaven van Palma de Mallorca zijn ontvlucht na de noodlanding van een vliegtuig van Air Arabia op 5 november, zijn dinsdag voor een onderzoeksrechter verschenen. Zij zeggen liever in de gevangenis in Spanje te blijven dan naar Marokko terug te keren.

De Marokkanen van 20, 23, 24 en 31 jaar oud, verklaarden dat zij "liever in de gevangenis blijven dan naar Marokko terug te keren". Een van hen lijdt aan albinisme en zegt dat hij in zijn land met de dood wordt bedreigd wegens vlekken op zijn lichaam, meldt Ok Diario.

Lees ook: Marokkanen vluchten uit vliegtuig na noodlanding in Spanje

Voor de rechtbank hebben de vier Marokkanen toegegeven de feiten te hebben begaan. Ze vertelden dat zij op 5 november in Casablanca aan boord waren gegaan van een vlucht van Air Arabia Maroc met de bedoeling Turkije illegaal binnen te komen. Ze claimen echter niet op de hoogte te zijn geweest van een Facebookgroep waarin informatie werd gedeeld over een plan om per vliegtuig naar Spanje te emigreren.

Lees ook: Mallorca: "Zieke Marokkaan" die vlucht uit vliegtuig regelde bekende van Spaanse justitie

Een van de vier migranten gaf toe dat hij van plan was naar Istanbul te gaan om er illegaal te gaan wonen. Omdat hij echter vreesde dat hij tijdens het incident in het vliegtuig zou worden gearresteerd, besloot hij te vluchten. De anderen vertelden dat ze van de noodlanding gebruik hadden gemaakt om in Europa te blijven. Nadat zij de luchthaven hadden verlaten, slaagden zij er in om Sa Pobla te bereiken, een stad op Mallorca met een grote Noord-Afrikaanse gemeenschap.

Lees ook: Marokko onderzoekt immigratiepoging op luchthaven Mallorca

Hun advocaten hebben om hun vrijlating gevraagd. Ze moeten één keer per week voor de rechter verschijnen. Op 24 november hielden agenten van de nationale politie en de Guardia Civil in Sencelles nog eens drie gevluchte migranten aan. Ze werden in hechtenis genomen.

Van de 25 gevluchte migranten zijn er al 19 gearresteerd. De politie zet het onderzoek voort om de overige zes voortvluchtigen op te sporen en te arresteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team