Zoeken

Marokko heeft hulp nodig na aardbeving volgens Fitch

29 september 2023 - 11:00 - Economie

©

Het ratingbureau Fitch heeft donderdag benadrukt dat externe financiële steun noodzakelijk is om Marokko te helpen de gevolgen van de hevige aardbeving van 8 september het hoofd te bieden.

De wederopbouwinspanningen na de verwoestende aardbeving van 8 september zullen leiden tot een toename van de overheidsuitgaven en een kortetermijntekort, aldus Fitch in een rapport. Hierin wordt gesteld dat internationale hulp een deel van de wederopbouwkosten kan dekken en dat "financiële overdrachten meer ondersteuning zullen bieden aan externe liquiditeiten".

Lees ook: Marokko: "Snelle wederopbouw" met "alle beschikbare middelen"

Marokko heeft de uitvoering aangekondigd van een wederopbouwplan voor de steden die door de aardbeving zijn getroffen, waaronder Rabat, Casablanca, Meknes, Fez, Marrakech, Agadir en Taroudant. Een bedrag van ongeveer 11,7 miljard dollar (8,5% van het BBP) zal over een periode van vijf jaar worden gemobiliseerd voor deze werken, bericht Anadolu.

Volgens Fitch "zullen de kosten van het herstel waarschijnlijk de uitgaven verder verhogen, wat zal leiden tot grotere tekorten en schulden. Het is echter nog onduidelijk welk deel de overheid zal dragen in de kosten van het wederopbouwplan. Tot dusver is 700 miljoen dollar ingezameld. Externe subsidies zijn op dit moment nog steeds onduidelijk."

Lees ook: Marokko lanceert ambitieus wederopbouwprogramma

Het ratingbureau schat dat externe hulp Marokko in staat zou stellen "om de wederopbouwkosten en hogere leenbehoeften te compenseren". Bij de aardbeving in Al Haouz vielen 2960 doden en 6125 gewonden, naast aanzienlijke materiële schade, volgens de laatste gegevens van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ongeveer 2,8 miljoen mensen zijn getroffen door deze aardbeving, meldt de Hoge Commissie voor Planning (HCP).

Bladna.nl