Zoeken

Marokko: "Snelle wederopbouw" met "alle beschikbare middelen"

27 september 2023 - 13:00 - Marokko

©

De Marokkaanse premier Aziz Akhannouch heeft verklaard dat Marokko "alle beschikbare middelen zal inzetten" voor "snelle wederopbouw" na de verwoestende aardbeving die de provincie Al Haouz op de avond van 8 september trof en bijna 3000 levens eiste.

De wederopbouwfase zal rekening houden met "scholen, ziekenhuizen en essentiële infrastructuur die door de aardbeving is getroffen", kondigde Akhannouch aan, die de vierde vergadering van de interministeriële commissie voor de uitvoering van het herstel- en wederopbouwprogramma voor door de aardbeving getroffen gebieden voorzat.

Lees ook: Marokko: gratis appartementen voor slachtoffers aardbeving

Het werk zal worden gefinancierd door het fonds dat op bevel van Koning Mohammed VIis opgericht na de aardbeving, aldus het Koninklijk Kabinet in een verklaring op zijn website. In de komende dagen zullen er vergaderingen worden georganiseerd om de geplande acties in het kader van dit programma te coördineren. Er zal een agentschap worden opgericht om de effectieve uitvoering ervan te waarborgen.

Koning Mohammed VI kondigde vorige week aan dat het koninkrijk 120 miljard dirham zal toewijzen aan de wederopbouwwerkzaamheden in de zes provincies die zijn getroffen door de aardbeving, namelijk Al Haouz, Azilal, Chichaoua, Marrakech, Taroudant en Ouarzazate, verspreid over een periode van vijf jaar. De werkzaamheden zullen ten goede komen aan 4,2 miljoen slachtoffers.

Lees ook: Marokko lanceert ambitieus wederopbouwprogramma

De internationale gemeenschap heeft humanitaire hulp aangeboden aan Marokko na de aardbeving, die bijna 3000 doden en meer dan 5500 gewonden heeft veroorzaakt. Op dit moment heeft het koninkrijk echter alleen hulp aanvaard van vier landen, met name Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en het Verenigd Koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team