Zoeken

Aardbeving: dure rekening voor Marokko

13 september 2023 - 09:00 - Economie

©

De rekening zal zwaar uitvallen na de krachtige aardbeving die Marokko in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft getroffen, met 2901 doden, 5530 gewonden en aanzienlijke schade tot gevolg.

De krachtige aardbeving van 8 september heeft economische verliezen veroorzaakt waarvan de kosten worden geschat op 106 miljard dirham door het Amerikaanse Geological Survey Institute, wat overeenkomt met 8% van het bruto binnenlands product van Marokko, meldt Assabah. Het laatste jaarverslag van de Bank Al-Maghrib geeft aan dat het bbp dit jaar 1330 miljard dirham zal bereiken. Het Amerikaanse instituut heeft de aardbeving in Al Haouz geclassificeerd als een "code rood". Maar sommige economische analisten delen de beoordeling van het Amerikaanse instituut niet. In hun ogen lijkt het overdreven. Ze rechtvaardigen dit door hun onwetendheid over de aard van de getroffen gebieden. Volgens hen zijn vooral landelijke gebieden zonder belangrijke economische activiteiten en structuren getroffen. Daarom zou de schade minder groot moeten zijn dan de voorspellingen van het Amerikaanse instituut.

Lees ook: Koning Mohammed VI bezoekt slachtoffers aardbeving

De aardbeving zal de Marokkaanse toerisme-industrie ernstig schaden, die langzaam weer op het niveau van vóór de Covid-19 crisis was gekomen. Er zijn al vertrekken van toeristen geregistreerd in Marrakech en Agadir, twee zeer bezochte bestemmingen. Annuleringen van verblijven kunnen de komende dagen worden verwacht. Als de voorspellingen uitkomen, zou dit een harde klap zijn voor deze sector, die voor 7% bijdraagt aan het bruto binnenlands product. Ook de groeisnelheid zou kunnen afnemen.

Lees ook: Het mooie gebaar van Nederland naar het Marokkaanse volk

Gezien de schade veroorzaakt door de krachtige aardbeving in Al Haouz, schatten economische analisten de wederopbouwkosten op 27 miljard dirham, wat overeenkomt met 2% van het bruto binnenlands product.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team