Zoeken

Aardbeving heeft zware financiële gevolgen voor Marokko

17 september 2023 - 21:00 - Economie

©

De dodelijke aardbeving die Marokko op vrijdag 8 september heeft getroffen, zou de Staat naar schatting 9 miljard euro kunnen kosten. Deze kosten zullen volledig door de overheid worden gedragen.

Volgens de eerste ramingen van het Amerikaanse Geologische Onderzoeksinstituut (USGS) heeft de aardbeving van 7 op de schaal van Richter in de regio Al Haouz bijna 3000 doden en meer dan 5000 gewonden veroorzaakt, met materiële schade ter waarde van iets meer dan 9 miljard euro. De kosten van de aardbeving "zullen liggen tussen 1 en 10 miljard dollar, wat het land tot 8% van zijn BBP zou kunnen kosten," wordt gemeld.

Lees ook: IMF gaat belangrijke lening aan Marokko toekennen

"Deze kosten zullen voornamelijk gedragen worden door de staatskas, alsook door het speciaal hiervoor opgezette fonds, dat zal worden gefinancierd door donaties van verschillende partijen," aldus dezelfde bron. Deze benadrukt dat de verzekeringsdekking tegen natuurrampen in Marokko nog steeds zeer laag is. Het Solidariteitsfonds tegen catastrofale gebeurtenissen (FSEC) zal desondanks bijdragen aan de compensatie van de slachtoffers van de aardbeving.

Lees ook: Aardbeving Marokko: Koning Mohammed VI schenkt miljard dirham

In Marokko "zullen de verliezen voor verzekeraars veel lager zijn dan in Turkije," volgens Jean-Paul Conoscente, de CEO van de schadeafdeling van de Scor-groep, zonder verdere details te geven. De aardbeving die Turkije in februari trof, resulteerde in 34 miljard dollar aan schade, waarvan verzekeraars 5,3 miljard dollar moesten dekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team