Zoeken

Water en elektriciteit: goed nieuws voor Marokkaanse huishoudens

14 november 2023 - 17:00 - Economie

©

De Marokkaanse regering heeft besloten af te zien van het controversiële plan om de belasting op toegevoegde waarde (BTW) op water en elektriciteit te verhogen. Dit voorstel had hevige discussies en bezorgdheid onder de Marokkaanse bevolking veroorzaakt.

De verhoging van de BTW op water en elektriciteit, een maatregel die deel uitmaakte van het begrotingsvoorstel voor 2024 en waarvan het eerste deel reeds is aangenomen door het Parlement, is niet langer aan de orde. Volgens de minister van Economie en Financiën werd besloten de BTW niet te verhogen na een bijeenkomst met de leiders van de regeringspartijen, meldt Hespress. De regering zal de BTW op water, sanitaire diensten en de huur van watermeters niet verhogen van 7% naar 8%, noch de BTW op elektriciteit, de huur van elektriciteitsmeters, en het transport van passagiers en goederen van 14% naar 16%. Dit wordt bevestigd door leiders van de Istiqlal partij (PI) en de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM) in het parlement.

Lees ook: Marokko gaat strijd aan met elektriciteitsdiefstal

De regering plande om de BTW op water, sanitaire diensten en de huur van watermeters geleidelijk te verhogen van 7% naar 10% tegen 2026. Voor de productie van hernieuwbare elektriciteit, was een verlaging van de BTW van 14% naar 10% gepland. Ook was er sprake van een verhoging van de BTW op geraffineerde suiker van 7% naar 10%, op zuinige auto’s van 7% naar 10%, en een verlaging van het tarief voor verzekeringsmakelaars van 14% naar 10%.

Lees ook: Marokko: drones om elektriciteitsleidingen te controleren

Naast het afzien van de verhoging van de BTW op water en elektriciteit, ziet de regering ook af van het plan om de BTW op stadsvervoer te verhogen naar 10%. Deze stijging werd gezien als "oneerlijk en schadelijk voor de koopkracht van de burgers."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team