Zoeken

Nieuws over gigantische batterijfabriek in Marokko

2 juni 2023 - 23:00 - Economie

©

De Marokkaanse regering heeft een memorandum van overeenstemming ondertekend met de Chinees-Europese groep Gotion High-Tech, voor de oprichting van een industrieel ecosysteem voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen en energieopslagsystemen in Marokko. Het project zal naar verwachting 65 miljard dirham kosten.

Het memorandum van overeenstemming werd woensdag in Marrakech ondertekend onder voorzitterschap van premier Aziz Akhannouch. De Chinees-Europese groep Gotion High-Tech, een leider in de sector elektrische mobiliteit, heeft gekozen voor Marokko, "een leider in de auto-industrie in Afrika", als vestiging voor het project dat batterijen gaat produceren met een capaciteit van 100 GWh/jaar, in de gemeente Bouknadel, in de regio Rabat-Salé-Kenitra.

Lees ook: Total kondigt project van 10 miljard dollar aan in Marokko

"Het memorandum is een noodzakelijke eerste stap, voorafgaand aan de ondertekening van een investeringsovereenkomst, die de lancering van een Gigafactory mogelijk moet maken en moet bijdragen aan de consolidering van de positie van het koninkrijk als toonaangevende speler in de auto-industrie", aldus gedelegeerd minister Mohcine Jazouli belast met investeringen, convergentie en evaluatie van overheidsbeleid. Het bedrijf Gotion High-Tech "kijkt ernaar uit om bij te dragen aan de wereldwijde ontwikkeling van groene mobiliteitsoplossingen en is verheugd om met Marokko samen te werken aan dit project", zegt Gotion-voorzitter, Li Zhen.

Lees ook: Grote investeringsgolf in Marokko, 76,7 miljard dirham voor 20.000 banen

Met activiteiten in Azië, Europa en Noord-Amerika genereerde Gotion High-Tech in 2022 een omzet van 3,2 miljard dollar, een stijging van 122,59% ten opzichte van het voorgaande jaar. De leider in de sector van elektrische batterijen heeft wereldwijd bijna 20.000 werknemers. Het Gigafactory-project in Marokko zal naar verwachting meer dan 25.000 banen opleveren, aldus het Marokkaans Agentschap voor Investeringen en Exportontwikkeling (AMDIE) in een persbericht.

Bladna.nl