Zoeken

Marokko: giftige stoffen in voedselverpakkingen

30 januari 2024 - 17:00 - Marokko

©

Een recente studie in Marokko heeft aangetoond dat er schadelijke poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) aanwezig zijn in sommige voedselverpakkingen.

De studie, uitgevoerd door de Marokkaanse Vereniging voor Gezondheid, Milieu en Toxicovigilantie (AMSETOX), in samenwerking met het Internationale Netwerk voor de Eliminatie van Vervuilende Stoffen (IPEN), onderzocht 119 monsters van papieren, kartonnen en op planten gebaseerde voedselverpakkingen uit 17 landen, waaronder Marokko. Uit de resultaten blijkt dat 64 van deze monsters PFAS bevatten.

Lees ook: Marokko: geen giftige stoffen in rood vlees

Dr. Naima Rhalem, voorzitter van AMSETOX, lichtte toe dat de monsters in hetzelfde laboratorium zijn getest op 58 specifieke PFAS en voor extracteerbaar organisch fluor (EOF). Twee van de monsters die in Marokko zijn gekocht, bevatten PFAS: één was een frietverpakking van een internationale fastfoodketen en de ander een cakeverpakking van een internationale franchise in Marokko. De betreffende bedrijven en ministeries zijn geïnformeerd.

PFAS, die vaak worden gebruikt in wegwerpverpakkingen voor voedsel, vooral in fastfoodrestaurants, kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals kanker, onvruchtbaarheid en hormonale verstoringen. Deze stoffen kunnen de natuurlijke hormonen van het lichaam verstoren, waardoor vooral jongeren die veel fastfood consumeren risico lopen op problemen.

Lees ook: Marokkaanse restaurants beschuldigd van vergiftigen klanten

Dr. Rhalem benadrukt dat hoewel drie PFAS en hun gerelateerde stoffen onder de meest giftige chemische stoffen vallen en wereldwijd verboden zijn, er geen alomvattende wereldwijde regelgeving bestaat om milieu en menselijke gezondheid tegen alle PFAS te beschermen. Zij beveelt aan dat Marokko zijn regelgeving verbetert door PFAS te verbieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team