Zoeken

Marokko: gezinsfinanciën zijn een mannenzaak

14 juni 2023 - 09:00 - Marokko

©

In Marokko "domineren mannen de financiële beslissingen met betrekking tot het beheer van het gezin". Dat is de conclusie van een onderzoek van het Afrobarometer Netwerk. Het onderzoek brengt de hardnekkige ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan het licht.

Volgens de resultaten van het onderzoek, dat een hardnekkige genderkloof in Marokko laat zien, beslissen de meeste mannen over de besteding van het huishoudgeld (46% versus 15%), terwijl vrouwen vaker hun echtgenoten of andere familieleden raadplegen (38% versus 14%). Volgens 36% van de ondervraagden zouden mannen meer rechten moeten hebben dan vrouwen als het gaat om het aannemen van personeel. Vrouwen en mannen moeten volgens 42% van hen wel dezelfde erfrechten hebben.

Lees ook: Vrouwelijke engineers: Marokko loopt voor op Europa

Een minderheid van de Marokkanen vindt dat mannen en vrouwen dezelfde rechten moeten hebben als het gaat om landeigendom, terwijl veel Marokkanen (62%) vinden dat er gelijke kansen moeten zijn als het gaat om posities in openbare ambten. Een meerderheid van de respondenten waardeert de inspanningen van de regering om gelijke rechten en kansen voor vrouwen te bevorderen. Daarbij vindt 63% dat de regering in dit opzicht ’redelijk goed’ of ’zeer goed’ werk levert.

Lees ook: Individuele vrijheden: Marokkaanse intellectuelen pleiten voor ingrijpende hervorming

De enquête werd uitgevoerd tussen 31 augustus en 19 september 2022 onder een landelijke steekproef met 1200 Marokkaanse volwassenen, een foutmarge van ongeveer 3% en een betrouwbaarheidsinterval van 95%. De enquête belicht niet alleen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de Marokkaanse samenleving, maar wil ook het belang van financiële educatie aantonen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team