Zoeken

Moudawana: 8 op 10 Marokkanen wil hervorming op basis van Sharia

22 maart 2023 - 09:00 - Marokko

©

Op een moment waarin de hervorming van het familierecht ter discussie staat, blijkt uit een enquête van de Afrobarometer dat bijna 8 op de 10 Marokkanen een hervorming willen op basis van de islamitische wetgeving.

Bijna 8 van de 10 Marokkanen (78%) zeggen dat elke hervorming van het familierecht (Moudawana) ter bevordering van de gelijkheid van mannen en vrouwen gebaseerd moet zijn op het islamitisch recht, zo blijkt uit een peiling die het pan-Afrikaanse onderzoeksnetwerk Afrobarometer tussen 31 augustus en 19 september 2022 heeft uitgevoerd, op een steekproef van 1200 volwassenen.

Lees ook: PJD verwerpt nieuwe Moudawana

Daarnaast wil slechts 20% van de Marokkanen dat de hervormingen uitsluitend op de door Marokko ondertekende internationale overeenkomsten worden gebaseerd. Van de mannen is 80% voorstander van het gebruik van de islamitische wet, 74% voor vrouwen, 82% voor plattelandsbewoners, 81% voor de minst welvarende burgers, 74% voor stadsbewoners en 76% voor de meest welvarende.

Lees ook: Marokko naar gelijke rechten in huwelijkscontract

Het Afrobarometer-rapport stelt ook dat de steun voor het baseren van de hervormingen van het familierecht op het islamitisch recht toeneemt naarmate de leeftijd van de respondenten (gaande van 73% onder 18 tot 35-jarigen tot 85% onder 55-plussers), en afneemt met het opleidingsniveau (88% onder degenen zonder formele opleiding tegenover 65% onder degenen met postsecundair onderwijs). De respondenten vinden met name drie kwesties in het familierecht belangrijk: echtscheiding, verzoening en alimentatieprocedures (32%), seks buiten het huwelijk (25%) en vroegtijdige huwelijken (22%).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team