Zoeken

Vrouwelijke engineers: Marokko loopt voor op Europa

6 juni 2023 - 09:00 - Marokko

©

In Marokko kiezen de meeste vrouwelijke studenten voor wetenschappelijke studies. Anders dan in Frankrijk volgen veel van hen een ingenieursopleiding.

Kenza Mouloudi, studente aan de Ecole Centrale in Casablanca, vindt dat ze de juiste keuze heeft gemaakt. "In de Marokkaanse samenleving wordt een vrouwelijke ingenieur gerespecteerd. Mijn expertise wordt erkend en dat is sociaal lonend", vertelt ze aan de krant Le Figaro. Net als zij kiezen veel jonge Marokkaanse meisjes in het koninkrijk voor een ingenieursopleiding. Volgens een UNESCO-rapport uit 2021 is 42% van de ingenieursstudenten vrouwelijk, vergeleken met slechts 28% in Frankrijk, aldus cijfers van de Conferentie van Directeuren van Franse Ingenieursscholen (CDEFI).

Lees ook: Meisjes gelijk aan jongens in wiskunde in Marokko

In Marokko "kiezen de beste leerlingen, zowel meisjes als jongens, voor voorbereidende klassen en ingenieursscholen. De opleiding wordt gezien als een pad voor de elite", vertelt Ghita Lahlou, directeur van de Ecole Centrale Casablanca, waar ze zelf werd opgeleid. Volgens de zakenvrouw kiezen jonge Marokkaanse vrouwen voor deze scholen om "de instrumenten en de legitimiteit te verwerven die ze nodig hebben om hun stempel te drukken in wat wordt beschouwd als een door mannen gedomineerde omgeving".

Hafssa El Mrchani, een beursstudente aan de École nationale supérieure d’arts et métiers (ENSAM) in Rabat, is winnaar van de prijs ’Maghreb 2023 Student Engineer’ van het CDEFI. Een wedstrijd die als doel heeft meisjes aan te moedigen om voor een ingenieursopleiding te kiezen. "Om dit te bereiken is de steun van de familie cruciaal. Marokkaanse moeders zijn vechters; zij zijn het die hun dochters aanmoedigen om te studeren en onafhankelijk te worden", zegt Hafssa.

Lees ook: Hiba Ferchioui, Afrikaanse koningin van de wiskunde

"Het niveau van de wetenschappelijke vakken is goed in de Marokkaanse staatsscholen", zegt Doha Sahraoui, docent aan de Cadi Ayyad Universiteit in Marrakech. Ze voegt eraan toe dat deze vrouwen na hun afstuderen hun stempel zullen moeten drukken op zogenaamd ’mannelijke’ sectoren zoals de industrie, civiele techniek en bouw. Maar er moet ook rekening worden gehouden met "zwangerschap en moederschap". Volgens de onderzoeker zullen die "waarschijnlijk van invloed zijn op de carrière van deze vrouwen. Ze kunnen onder druk komen te staan van hun familie of van hun werkgever", zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team